Kutak za knjige

10 minuta i 38 sekundi u ovom neobičnom svijetu, Elif Shafak

Elif Shafak nas vješto uvodi u Leilin priču koja ne kreće od početka, nego od trenutka njezine smrti. 10 minuta i 38 sekundi njeno tijelo živi odbačeno u kontejneru, kao vreća smeća, mrtvo. Ali, Leilin mozak još uvijek radi, punih 10 minuta i 38 sekundi, prisjećajući se ključnih, ali i iznenađujuće neobičnih, događaja u svom životu. Jeste li se zapitali što e događa kad tijelo umire? Umiremo li odjednom ili postupno? Što se događa s našim mozgom koji odbija umrijeti iako organi polako gube svoju bitku. Jesmo li svjesni tih trenutaka, imamo li kontrolu nad tim o čemu ćemo misliti ili nemamo uopće? To su pitanja koja su okupirala i Elif Shafak, a neke svoje ideje ukomponirala je u ovu veličanstvenu priču.

Leila odrasta u malom turskom selu, s obitelji koja skriva nevjerojatne obiteljske tajne, tajne koje Leila kao malena djevojčica pokušava shvatiti. Pokušava pronaći svoje mjesto u obitelji, ali i izboriti se za svoja prava, svoje želje i potrebe, koje njezin otac često odbacuje jer je djevojčica, a posebice kad kao tinejdžerica počne pratiti američku modu. Na kraju se odvaja od njih, odlazi u Istanbul u kojem vrlo brzo upada u predatorsku zamku koja će joj obojiti u crno dobar dio njezina života. Leila je borbenog duha, ali i žena u Istanbulu, žena sa snovima koja na kraju postane prostitutka kako bi preživjela. U tom crnilu pronalazi svoje sjajne zvijezde, prijatelje koji joj postanu obitelj, priča kojih se najjasnije prisjeća dok joj se mozak polako gasi.

Priča je to o istinskom prijateljstvu i ljubavi, ali i nerazumijevanja, nepoštovanja, neiskrenosti i ljudskom jadu. Kroz priču jasno možemo razumjeti kakav je život koji vode tamošnje žene i muškarci, vjernici i nevjernici, slavljeni i otpadnici, oni uzdignuti i oni potonuli, oni koji slijepo slijede i propagiraju pravila i oni koji se pobune, koji se bore za nešto više, svoju pravdu i poštovanje.

Elif kao uvijek bez dlake na jeziku, vješto pripovijeda o svemu, na njezin posebno svojstven način. Nagrađivana je britansko-turska spisateljica i najčitanija autorica u Turskoj. Kao braniteljica ženskih prava, prava LGBT zajednice i prava za slobodu govora, inspirativna je javna govornica i više puta je nastupila kao govornica na TED-u.

Zanimljivost je da je Elif rođena kao Elif Bilgin, a za svoje spisateljsko prezime uzela je ime svoje majke Şafak Atayman.

„Cijeli svoj život branim prava žena, prava manjina, demokraciju i slobodu govora. U svojim knjigama nastojim dati glas onima koji glasa nemaju.“
Elif Shafak

Njezine prevedene knjige u nakladi HENA.COM (PS. knjige su im trenutno na akciji pa bacite oko):

  • Palača buha,
  • Četrdeset pravila ljubavi
  • Kopile Istanbula
  • Majstor i ja
  • Tri Evine kćeri
  • 10 minuta i 38 sekundi u ovom neobičnom svijetu
  • Kako sačuvati mentalno zdravlje u doba podjela

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.