Kutak za knjige Kutak za roditelje

Razvojni skokovi su lakši uz knjigu Čudesni tjedni

Naklada: EGMONT

Mnogi roditelji su svjesni i u svom govoru koriste riječi poput faze, razvojni skokovi, sigurno je u nekoj fazi i slične, a da pritom ne razumiju što se to zaista događa s njihovim djetetom. Znaju opisati bebino ponašanje – puno plače, postalo je nervozno, manje spava nego inače, stalno jede („valja li moje mlijeko?“, „imam li ga dovoljno?“ – da, sve je u redu s tvojim mlijekom i da, što više stavljaš bebu na dojenje, potaknut ćeš veću proizvodnju mlijeka koja se prilagođava djetetovim većim potrebama), poremetio mu se ritam za koji su mislili da se ustalio, stalno želi biti na rukama ili barem u prisutnosti nekog od roditelja i neutješno plače ako ostane samo.

Od prije sam znala koje faze i razvojni skokovi čekaju bebu kroz odrastanje, ali čitajući knjigu Čudesni tjedni dobila sam odgovore na mnoga pitanja kao i dublji uvid u to što se zaista događa s djetetom tijekom svakog razvojnog skoka i zašto, kako to dijete doživljava, što se događa u njegovom tijelu, njegovom umu pa da rezultira ponašanjem koje mi vidimo.

Razvojni skokovi nisu nimalo laki, kako za dijete tako ni za roditelje koji se često zabrinu je li sve u redu s bebom, boli li je nešto, je li joj se nešto dogodilo – nakon što riješe ono što im prvo padne na pamet – nije gladno i čisto je. Roditelji se počinju osjećati bespomoćno jer naizgled ništa što učine nije dobro, beba se ne smiruje ili pak želi ono što je njima teško dati – stalnu prisutnost, blizinu i pažnju. Od slučajnih komentatora, ali na žalost i liječnika, mogu dobiti poruku da su razmazili bebu, da ga ne smiju naviknuti na ruke (ali pogodite što – mama je bebu nosila svuda sa sobom punih 9. mjeseci, nije li logično da beba očekuje nastavak, odnosno da je već naviknuta od početka?), da mora ojačati pluća neka samo plaće i slično. Kod roditelja dolazi do velike nesigurnosti, straha, umora, iscrpljenosti, ljutnje, grižnje savjesti, krivnje…

RAZVOJNI SKOKOVI – RAZVOJNE FAZE

Sve bebe imaju razvojne skokove, odnosno teška razdoblja u približno isto vrijeme, a ponašanje se manifestira na približno jednak način kod svih. Tijekom prvih dvadeset mjeseci dijete doživljava deset razvojnih skokova kojima uvijek prethode teška razdoblja. Ona nastupaju u 5., 8., 12., 15., 23., 34., 42., 51., 60. i 71. tjednu života. Naravno, mogu uraniti ili zakasniti tjedan ili dva, ali sigurno će doći. Knjiga pokriva razvojne faze od rođenja pa do druge godine djetetova života. No, skokovi u razvoju nikad ne prestaju, samo se drugačije manifestiraju.

KAKO ČITATI KNJIGU?

Knjiga Čudesni tjedni raste s vašim djetetom.

Možete je pročitati unaprijed, tijekom trudnoće, kao što sam je ja pročitala, pa se vraćati na poglavlja koja odgovaraju razvoju vašeg djeteta. Također, nećete napraviti ništa pogrešno ako pročitate samo poglavlje ili dva unaprijed kako bi vam sve ostalo svježe prije nego dijete dođe do tog određenog razvojnog skoka.

Osim objašnjenja, u knjizi su navedeni citati roditelja koji imaju djecu te dobi, odnosno bebe koje prolaze kroz točne te razvojne skokove o kojima je riječ u poglavlju. Vidjet ćete da niste jedini koji se susreću s tipičnim ponašanjem određenog skoka jer svi roditelji opisuju vrlo slična ponašanja, ali i svoje osjećaje.

Uz to, svako poglavlje se sastoji od check-liste u koju možete bilježiti pojedinosti o napretku vašeg djeteta, ali i nadopisati nešto svoje što ste primijetili. Takva lista vam omogućava praćenje, a velika je prednost da na jednom popisu imate sve što se od djeteta očekuje u nekoj razvojnoj fazi. No, bez panike, u poglavljima je naglašeno da je svaki napredak predviđen od najranije dobi kad ga možete očekivati, ali to nipošto ne znači da sva djeca u toj određenoj dobi nauče sve vještine – svaka beba je drugačija i svaka bira, na temelju svoje osobnosti, ali i rada s njom, koliko će i u čemu napredovati.

Svako poglavlje sastoji se i od znakova nemira u tom određenom tjednu i znakova za skok. To će vam pomoći u boljem razumijevanju što se događa s vašim djetetom, lakše ćete i brže prepoznati da se vjerojatno radi o nekom razvojnom skoku, pa će vam na temelju toga biti i lakše odgovoriti na potrebe djeteta. Nećete se pitati što mu je, nego ćete očekivati promjene u ponašanju ili dotad ustaljenom ritmu. To će vam također potvrditi da ne radite ništa krivo 😉

Na kraju, postoji i savršen dodatak – uvid, savjeti i trikovi za spavanje i skokove koji će vam sigurno biti od koristi!

AUTORI KNJIGE

Stručnu literaturu uvijek čitam od stručnjaka, pa tako ni ova nije izuzetak.

Dr. sc. Hetty van de Rijit i dr. sc. Frans X. Plooij supružnici su koji su zajedno istraživali, radili i rasli. Hetty je studirala edukacijsku psihologiju, a doktorirala fizičku antropologiju na Sveučilištu u Cambridgeu i proučavala razvoj djece u kućnoj okolini.

Frans je studirao i doktorirao bihevioralnu psihologiju. Voditelj je Međunarodnoga istraživačkog instituta za proučavanje djece u nizozemskom Arnhemu i čelnik tvrtke Kiddy World Promotions.

Moram li vam reći da knjiga ima moje tople preporuke? 😊

Knjigu možete kupiti u Egmont webshopu za 129kn.

PS. Zaprati me na društvenim mrežama:
FB stranica: Iva Zaimović
Instagram profil: @ivazaimovic

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *