Kutak za knjige

Igra na danski način, Iben Dissing Sandahl

Naklada: Egmont Hrvatska, Biblioteka Puls

Nakon što je s Jessicom J. Alexander napisala Danski odgoj djece, pozitivne reakcije čitatelja potaknule su Iben Dissing Sandahl da se osvrne i na slobodnu igru kao važnu okosnicu danskog odgoja djece. Smatra da uvođenje slobodnog nestrukturiranog igranja u odgovarajućoj okolini ima velik potencijal u odgoju sretne, uravnotežene i otporne djece, a to je ono što svi roditelji (ili bi trebali) žele za svoju djecu.

Slobodna igra je sastavni element načela danskog odgoja, a predstavljena je prvim P u akronimu P-A-R-E-N-T (roditelj, odnosno P kao play – igra). Više o akronimu pročitajte u mojoj prethodnoj recenziji Danski odgoj djece. Iben nam donosi odgovor na pitanje što je zapravo slobodna igra i zašto je važna, posebno danas kad je velik broj dječjih aktivnosti pod nadzorom i vodstvom odraslih, što može nepovoljno utjecati na djetetovu sposobnost slobodnog izražavanja.

„Samo se igrom može razviti najveća ljudska inteligencija.“ Joseph Chilton Pearce

Prvo poglavlje „Danski način“ teorijski objašnjava što je specifično u danskom načinu igranja, odnosno zašto je igra važna za cjelokupni razvoj djece. Drugo je pak poglavlje usmjereno na odgovor na pitanje zašto je upravo igra dragocjena za ljude, zajedništvo i usvajanje načina razmišljanja usmjerenog ka igri, odnosno zaigranog mentalnog sklopa (više o mentalnim sklopovima pročitajte u knjizi), što može utjecati na način na koji živimo. Treće poglavlje je najzaigraniji dio ove knjige – praktičan vodič za igru koji nadahnjuje i potiče na igru s djetetom. Četvrto poglavlje donosi konkretne smjernice  kako zatvorene i otvorene prostore učiniti prikladnim za igru. U posljednjem poglavlju pronađite primjere danskih programa za poticanje igre.

PRAKTIČAN VODIČ ZA IGRU

Vodič je podijeljen u četiri dijela: hygge, ravnopravnost, odnosi i „skela“, a svaki od njih predstavlja jedan dio okvira unutar kojeg je moguće razviti slobodnu igru. Ti dijelovi zajedno čine kontekst koji omogućava cjelovit razvoj zdravog i sretnog djeteta. Unutar svakog područja stoje prijedlozi kako potaknuti dijete na igru, odnosno kako da pomognete djetetu da prijeđe u iduću zonu razvoja uz pomoć igre.

„Svako dijete zaslužuje junaka – odraslu osobu koja nikad neće od njega odustati, koja razumije pravu moć povezanosti i ustraje na tome da dijete postane najbolje što može.“ Rita Pierson

Mi odrasli mislimo da se ne znamo igrati, da smo to zaboravili, a ponekad neke može biti i strah prepustiti se čarima i dobrobiti igranja s djecom. Nasuprot tome, zaboravljamo koliko smo kreativni i koliko se igramo u svakodnevnom životu, a pritom mislim na širok pojam igranja: veslanje, plivanje, planinarenje, bicikliranje, rolanje, šetanje, kuhanje, društvene igre i računalne igrice. Sve je to igranje u svakodnevnom životu!

Ova knjiga ima moje tople preporuke. Idealna je za roditelje koji žele znati više i drugačije, koji su otvoreni za kreativnost u svom životu i žele najbolje za svoju djecu. Također, odlična je knjiga i za stručnjake, posebice one koji rade s mlađom djecom jer im itekako mogu koristiti prijedlozi i primjeri napisani u knjizi.

Osim toga, bogata je predivnim i nadahnjujućim citatima koji će vas navesti na razmišljanje, a s vama sam podijelila samo neke od njih.

Oslobodite svoju maštu i prepustite se igri.

Za sve koji su se zainteresirali i žele kupiti knjigu, ona je na Egmont webshopu 99,00kn.

Jeste li vi čitali? Kakvi su dojmovi?

Ugoodno čitanje, učenje i igranje,

Iva

PS. Zaprati me na društvenim mrežama:
FB stranica: Iva Zaimović
Instagram profil: @ivazaimovic

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *