Zašto beba plače
Kutak za roditelje Odgoj bez kontroliranja

ZBOG ČEGA BEBA PLAČE?

Svima bi trebalo biti jasno da beba ne može sama zadovoljiti svoje potrebe, a one osnovne bi bile hranjenje, spavanje, blizina roditelja, sigurnost, udobnost. Te potrebe moraju biti zadovoljene, a ako to nisu, beba komunicira s nama jasno i glasno, od malo negodovanja do glasnog plača.

Zbog čega bi beba mogla plakati?

  1. GLAD – HRANJENJE

Ovo je prvo što se roditelji pitaju i što provjeravaju. Beba koja sisa, na dojci ne traži samo hranu nego i ljubav i utjehu. Ako beba okreće glavu i otvara usta, vrlo vjerojatno je gladna. Pratite znakove koje vam daje vaša beba kako biste prevenirali plakanje i nahranili je prije nego se uznemiri.  Također, važno je hraniti bebu prema njezinim potrebama, odnosno ako je dojite jedino ispravno je dojiti na zahtjev bebe – kad je gladna, nahranite je. Kod davanja adaptiranog mlijeka, pročitajte uputu na kutiji, ali i osluškujte potrebe vašeg djeteta. Ako je gladno, mora jesti, no pritom pazite na ukupan unos mlijeka u 24h. Ako beba traži više od tog unosa, savjetujte se s pedijatrom ili sa savjetnicama jer nešto treba popraviti (bočica, držanje, način hranjenja, mlijeko…). Naravno, prije toga provjerite i druge razloge zbog kojih bi beba mogla plakati, posebno ako je nedavno jela.

Najvažnije što bih vam željela reći je da majčino mlijeko ne može ne valjati, ne može biti preslabo ili samo odjednom nestati. Ne znam zašto sam to toliki broj puta čula i pročitala kao razlog za prestanak dojenja, ali to naprosto nije istina. Nažalost, čak i osobe koje bi trebale biti stručne i kojima žene vjeruju, govore razne netočne informacije za koje se vjerovalo da su točne prije 30 – 40 godina. Vodite se najnovijim standardima i savjetima Svjetske zdravstvene organizacije, kao i certificiranim savjetnicama za dojenje, a svaku informaciju provjerite na više mjesta.

Ako ne znate što učiniti, savjetujte se s pedijatrom, a mnoge korisne savjete možete dobiti na FB grupama:

Trudnice i mame 2022. 🎀

Rodina SOS grupa za dojenje

Adaptirano mlijeko – uvođenje i prehrana

Mame izdajalice

Domaće kašice za bebe

2. UDOBNOST

Bebama je udobno u blizini roditelja, posebice majke. Uz to, kad je riječ o udobnosti treba provjeriti pelenu, kao i je li joj toplo/hladno, boli li je nešto, je li uplašena, uznemirena zbog nečega/nekoga, usamljena, želi li do nečega što ne može dohvatiti ili joj je možda dosadno?

Da, malim bebama itekako može biti i dosadno. Ovisno o razvojnoj fazi bebe zanimaju drugačije stvari, pa tako kad se rode najzanimljivija će nam biti naša lica, malo kasnije ih zanimaju predmeti u crno – bijelim nijansama pa su korisne kontrastne kartice koje možete sami isprintati i staviti u bebino vidno polje. Kako rastu tako im se produljuje fokus i zanimaju ih igračke, razni svakodnevni predmeti koje koristimo i slično, pa to iskoristite za igru. Pratite bebine interese, ona će vam ih zasigurno pokazati glasnim smijanjem, trešnjom cijeloga tijela i uzbuđenjem.

3. SPAVANJE

Beba se ne zna sama uspavati kao što to znaju odrasli, koji također ponekad imaju s tim problema. Za to će trebati vašu pomoć. Većina savjetuje uvođenje rituala kako bi beba mogla naučiti što otprilike slijedi nakon koje aktivnosti, a to posebno vrijedi za umirivanje prije spavanja. Upoznajte svoju bebu i vidite što joj godi, kako lakše tone u san, bilo to kupanje, lagana masaža s nekim prirodnim uljem, mir, sigurnost, toplina zagrljaja, lagano ljuljuškanje, tiho pjevanje, dojenje ili neka slična kombinacija.

Mnogi lome koplja oko toga treba li beba spavati s roditeljima u njihovom krevetu, ali istina je da je to vrlo praktično rješenje, posebno za novorođenče. Mala beba treba često jesi, danju i noću. Kad beba spava pored majke, ona osjeti da se beba počinje vrpoljiti i tražiti dojku koju joj majka odmah može ponuditi. Ako je beba u krevetiću koji je udaljen od roditeljskog kreveta, majka neće osjetiti buđenje bebe, nego će je čuti kad je već jako gladna i uznemirena jer je morala plakati kako bi je netko mogao čuti. Tako uznemirena beba teže će početi jesti (dojiti ili bočicom), a i manje će pojesti što znači da će se vrlo brzo opet probuditi. Izvažite prednosti i nedostatke spavanja u blizini bebe, a pritom slušajte sebe. Ako ćete spavati s bebom u istom krevetu treba paziti na sigurnost bebe, a odlično rješenje je i co-sleeping, odnosno krevetić koji je spojen uz veliki krevet, do majke, pa ona može spustiti bebu na sigurno spavanje u vlastitom krevetiću ili približiti sebi kad je beba uznemirena.

Više o razlici spavanja odraslih i beba pišem uskoro!

Iva

PS. Zaprati me na društvenim mrežama:
FB stranica: Iva Zaimović
Instagram profil: @ivazaimovic

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *