Spavanje beba
Kutak za roditelje Odgoj bez kontroliranja

Spavanje odraslih i beba – znaš li koje su razlike?

U prvom dijelu, pisala sam vam o mogućim uzrocima bebinog plača (članak možeš pročitati OVDJE), a danas vam donosim razlike u spavanju odraslih i beba. Meni je uvid u ovu razliku itekako pomogao u razumijevanju bebinog ponašanja, a spavanje je pod manjim pritiskom i s manjom frustracijom.

5 FAZA SNA KOD ODRASLIH

  • NREM, lagani san, prva faza

Početna faza spavanja u kojoj se događa opuštanje mišića i traje samo nekoliko minuta. Iz ove faze se ljudi vrlo lako bude.

  • NREM, lagani san, druga faza, tzv. vretenasti san

U ovoj fazi se tijelo još više opušta i teže budi. Još nije nastupilo sanjanje, a odrasla osoba u ovoj fazi provode 45 – 50% noći. Zašto vretenasti san? Stručnjaci su, bilježeći valove mozga, dobili zapis nalik gibanju vretena u razboju.

  • NREM, duboki san, treća faza, tzv. sporovalno spavanje

Ova faza traje otprilike 10 – 15 minuta nakon što odrasla osoba utone u san, a počinje treća faza, odnosno dubok san.

  • NREM, dubok san, četvrta faza, tzv. sporovalno spavanje

Ovo je najdublji oblik sna s još sporijim valovima mozga nego u prethodnoj fazi. Osoba je duboko opuštena i teško je je probuditi. Kad prvi put utone u san ove faze, osoba u njemu ostaje najmanje pola sata.

U trećoj i četvrtoj fazi sna odrasla osoba provodi 25% noći.

  • REM SPAVANJE

U ovoj fazi oči se brzo miču, a od tud i naziv – rapid – eye – movement. Disanje zvuči nepravilno, a osoba proživljava najživopisnije snove. Osobu je lakše probuditi iz ove faze nego iz dubokog sna. Svi odrasli provode dva sata u REM spavanju.

Istraživanja pokazuju da je ovo najvažniji dio noćnog spavanja jer se događa procesuiranje i pohrana svega što smo naučili i proživjeli tokom tog dana. Iz tog razloga, dugotrajno uskraćivanje REM sna čini ljude izmorenima, tjeskobnima i neorganiziranima. Naglo buđenje iz ove faze ostavlja nas nemirnima, ali sposobnima za funkcioniranje, ali ako je REM spavanje poremećeno, idući dan će biti mnogo teži, a ako se to događa nekoliko dana za redom postotak REM spavanja se nadoknađuje u idućim noćima.

Što se događa s vašim snom kad imate bebu?

Možda ste primijetili da iako ukupno odspavate osam sati ne odmorit se dovoljno. To je zato što se neprekidno budite iz sna, odnosno spavate isprekidano i tako narušavate svoj ciklus spavanja. Pokušajte barem odmarati tijekom dana kako biste nadoknadili potrošenu energiju i mogli funkcionirati.

Bebin san

Novorođene bebe spavaju od 16 do 24 sata, ali ciklus spavanja joj je bitno drugačiji od ciklusa odrasle osobe. Bebama u prosjeku treba od 12 do 16 sati spavanja, ali ono se događa u 60-minutnim ciklusima, s time da je 50% REM spavanje, a drugih 50% NREM lako spavanje, znači da će se često buditi. Prirodni ciklus odrasle osobe iznosi 90 minuta i tu dolazimo do glavnog problema. Kod mnogih beba, nakon četiri mjeseca starosti, epizode sna počinju se spajati, pa tako mogu tijekom noći više odspavati u komadu, a tijekom dana su dulje budne.

VAŽNO ZA ZNATI

Nitko od nas ne spava cijelu noć bez buđenja, svi se budimo svakih 90 minuta, a beba se budi svakih 60 minuta sve do dobi od nekoliko mjeseci (4-5mj.). No, većina nas može ponovo lako zaspati nakon buđenja bez ikakve pomoći, dok bebe ne mogu same zaspati i traže pomoć. Dakle, pravo pitanje je „Kad će moja beba uspjeti ponovo samostalno zaspati?“, a ne kad će spavati cijelu noć.

Za više o roditeljstvu i osobnom razvoju pretplatite se na moj mewsletter koji vam stiže u prosjeku jednom mjesečno.

Pišite mi kako vaša beba spava i uspjevate li se vi naspavati.

Iva

PS. Zaprati me na društvenim mrežama:
FB stranica: Iva Zaimović
Instagram profil: @ivazaimovic

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.