Kutak za knjige

Britt–Marie je bila ovdje, Fredrik Backman

Naklada: Fokus

Britt-Marie godinama pere, čisti, posprema, pegla, održava, odgaja suprugovu djecu, stavlja svoj život na čekanje jer suprug ima ozbiljan posao. Uvjerena je da nema smisla slijediti svoje želje, već podupirati muža u ostvarenju njegovih želja i poslovnih izazova. Nakon što njegova djeca odrastu i odsele se, kasnije ne dolaze u posjetu, ma čak ni ne izmisle razlog zašto ne bi došli doma za Božić, Britt-Marie čeka, čeka godinu, čeka dvije, čeka deset. Ni sama ne zna što čeka, ali zna da joj socijalna inteligencija nije jača strana. To je suprugova konstantna poruka. Istina je da se ne snalazi u svijetu oko sebe, ne shvaća humor, ne zna smiju li se ljudi s njom ili njoj. Godinama trpi sumnje oko muževe prevare, ali dobra je žena, a kao takva ništa ne govori sve dok jednog dana on ne doživi infarkt, a ona okrene novu stranicu u svom životu. Kako nema ni dana radnog staža teško je pronaći bilo kakav posao, ali ona nije osoba koja odustaje.

Na kraju uspijeva dobiti posao u mjestu koje bi se opisalo kao „Bogu iza leđa“, gdje ju dočekaju novi izazovi, ali i topla dobrodošlica zbog koje će sebe početi promatrati u sasvim drugom svjetlu. Dat će si šansu za novi život.

Britt predstavlja treću generaciju žena koje su drugačije odgajane nego mi danas, koje podupiru muževe potrebe nauštrb svojih i pritom ne vide problem. Simbolizira generacije žena koje su bile kućanice, odane svom domu i brinule o njemu, svom suprugu i djeci. Također simbolizira i nadu da čak i žene koje su svoje želje i potrebe stavljale pod tepih ipak imaju tu snagu u sebi i moć izboriti se za svoje ja. Dakako to nije nimalo lako, ako smo sebe zatomljivali godinama. Imajte razumijevanja za našu Britt.

PS. U jednom osvrtu sam pročitala da je Britt-Marie zapravo lik iz romana Moja baka vas pozdravlja i kaže da joj je žao, pa predlažem da pročitate tim redoslijedom. Ja još nisam pročitala tu knjigu i nisam primijetila da bi to bio neki nastavak, ali sigurno je bolje ako se čita onako kako je pisac zamislio.

Fredrik Backman švedski je kolumnist, bloger i pisac. Njegov prvi roman Čovjek zvan Ove (koji još nisam pročitala, ali zasigurno budem!) doživio je golem uspjeh; preveden je na više od 40 jezika i ne silazi s vrhova top-lista najprodavanijih naslova. Čitatelje je oduševio i novijim djelima – romanima Moja baka vas pozdravlja i kaže da joj je žao te Medvedgrad.

Knjiga izlazi u nakladi Fokus, a možete je kupiti u Školskoj knjizi ili VBZ bookstore po istoj cijeni.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)