Blog Kutak za dušu

Ljubav

Slavimo li ljubav u dovoljnoj mjeri? Slavimo li ljubav samo jedan dan ili nekoliko dana godišnje – na Valentinovo, na vjenčanju, godišnjice?

Po meni nedovoljno.

Ljubav je nešto što nas okružuje na svakom koraku, samo trebamo otvoriti oči, ali i srce. Mi smo bića iz kojih može i trebala bi zračiti ljubav cijelom svojom puninom. Ne bi li svijet bio ljepše mjesto kad bi svi naši postupci bili iz ljubavi i za nju?

Svi mi imamo potrebu za ljubavlju utkanu u naše biće od samog rođenja. Odavno se, po meni bespotrebno, lome koplja je li ljubav davanje ili primanje. Rekla bih da mora biti uzajamno, ali kad volimo sebe, kad sve oko sebe gledamo očima punim ljubavi, bez osuđivanja i predrasuda, onda je to jednostavno davanje i to nam je dovoljno. Kad dajemo, privlačimo ljubav k sebi i ona će nam i doći. Bez puno truda, pitanja i nedoumica.

Ne smijemo je slaviti samo nekoliko puta godišnje, a sigurno je ne smijemo slaviti samo na dan vjenčanja iako je ono kruna koju stavljamo na odnos ljubavi.  Možda tad i dolazi do svog vrhunca, ali nikako ne smijemo dopustiti da počne opadati. Uspomene na vjenčanje brzo blijede, a dok se sa srećom u srcu prisjećamo tog dana, od neizmjerne važnosti su nam fotografije. Fotografije koje će nam ugrijati srce i probuditi ono uzbuđenje koje je kolalo u nama taj dan.

Ljubav prema sebi, prema partneru, obitelji, prijateljima, prirodi, svemu što nas okružuje i što mi okružujemo je ono zaista bitno. A mi smo ti koji upravljamo tom ljubavi.

Jeste li danas i koliko puta poljubili partnera, dijete? Zagrlili ih? Činite to češće. Pritom ne pitam jesu li oni to isto dali vama, nego jeste li vi svoju ljubav pokazali njima? Mislite si, skuhao/la sam ručak, oprao/la odjeću…to je dovoljan pokazatelj ljubavi, ali je li doista? Vide li ukućani te postupke kao izraz ljubavi ili im ipak treba taj zagrljaj? Svi mi pokazujemo ljubav na drugačiji način, a ponekad zaboravimo vidjeti ljubav u malim stvarima, ponekad nam je potreban i drugačiji izraz ljubavi.

Kad ste zadnji put partneru ili djetetu rekli da ga volite?

Činite to češće.

Više od svega, volite sebe.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)