Kutak za knjige

Željeli biste da su ovu knjigu pročitali vaši roditelji (nasreću, vi ste ju pročitali), Philippa Perry

Naklada: v.b.z

Knjiga koja privlači samim nazivom svidjela mi se od početka. Napisala ju je Philippa Perry, britanska psihoterapeutkinja i spisateljica koja je godinama pisala kolumne za različite časopise iz područja psihologije. Nakon dvadesetogodišnjeg psihoterapeutskog iskustva, pridružila se poznatoj organizaciji Škola života, koja savjetuje ljude o brojnim životnim pitanjima. Zašto mi je ovo važno i zašto vam ovo pišem? Stručne knjige, posebno vezano za odgoj, jednostavno mora pisati stručnjak, inače knjiga nije stručna. Važno je znati što čitate i zašto, ali i svakoj knjizi pristupiti s određenom dozom kritičnosti. Možda će se neki savjeti iz ove knjige kositi s nekim vašim uvjerenjima i načelima, a onda je više nego važno razmisliti zašto i od kud je to došlo, rade li ta uvjerenja za vas ili protiv vas te kako možete pomoći sebi i svom djetetu.

S obzirom na to da sam ovu knjigu počela čitati trudna, a završila kao novopečena majka, započela sam s poglavljem „Postavljanje temelja“ koji govori o trudnoći, porođajnom planu, bebi, oslobađanjem od porođajnog iskustva, teoriji privrženosti, početnoj povezanosti, plaču hormonima i mnogočemu drugome.

Ostala poglavlja su:

  • Naslijeđe vaših roditelja
  • Okolina vašeg djeteta
  • Osjećaji
  • Uvjeti dobrog mentalnog zdravlja
  • Ponašanje: svaki oblik ponašanja je komunikacija
  • Literatura.
Željeli biste da su ovu knjigu pročitali vaši roditelji

Ono što mi se posebno sviđa u ovoj knjizi je stručnost i iskustvo spisateljice koja često navodi primjere iz prakse, ali i iz svog privatnog života o odgoju kćeri. Tim primjerima želi pokazati čitateljima da nisu jedini koji se susreću s određenim izazovima, da si ne zamjeraju na počinjenim pogreškama kao i na koji način te greške mogu ispraviti.

Za početak, knjiga vas vodi kroz vaše djetinjstvo i odgoj vaših roditelja. Kroz vođene zadatke, odnosno vježbe, možete osvijestiti iskustva iz djetinjstva, način odgoja vaših roditelja, frustracije koje ste imali kao djeca baš iz razloga što se te frustracije opet mogu pojaviti kad se na sličan način počnu ponašati vaša djeca. Jeste li se uhvatili kako iz vaših usta izlaze riječi vaših roditelja za koje ste se kao djeca zakleli da nikad nećete reći svojoj djeci? E upravo je o tome riječ! Uz pomoć ove knjige ćete raditi na sebi i otkriti na čemu još morate raditi kako biste bili bolje osobe, a time i bolji roditelji svojoj djeci. Najteže je priznati sami sebi u čemu griješite i što biste mogli bolje, ali u sebi sigurno osjetite kad napravite nešto pogrešno, no možda ne znate kako drugačije, odnosno bolje postupiti. Ova knjiga će vam dati praktične i konkretne savjete, ali i ideje i poticaj na razmišljanje.

„Kad u početku uložite mnogo vremena, dijete se navikne da ćete mu ispunjavati potrebu za povezanošću. Internalizirat će tu sigurnost, znat će da se može osloniti na vas i neće morati stalno tražiti vašu pažnju.“

Uz to, meni dosta važno, moći ćete više pročitati o spavanju, odnosno kako pomoći djetetu da se samostalno uspava kad je spremno na to, bez treniranja i prisile jer to je manipulacija i dijete neće osjećati gore spomenutu sigurnost nego će faza nespavanja, buđenja i frustracija pred spavanje dulje trajati. Možete pomisliti da je riječ o nekim naprednim metodama ili neki moderan odgoj djece, ali zapravo je to ono što smo oduvijek trebali činiti – osluškivati djetetove potrebe, odgovarati i zadovoljavati te potrebe pružajući ljubav i sigurnost.

Na kraju knjige, za svako poglavlje je navedena korištena literatura s kojom možete proširiti svoja znanja vezana za odgoj i psihologiju.

Uvijek se zapitajte  „Što vam djetetovo ponašanje nastoji reći? Možete li mu pomoći da komunicira na prikladniji način? Što vam dijete govori svojim tijelom, zvukovima i riječima koje izgovara? A tu je i vrlo teško pitanje koje morate postaviti sami sebi: kako vaše ponašanje utječe na djetetovo?“

Knjiga će dobro doći svim stručnjacima koji rade s djecom, mladima, ali i odraslima te (budućim) roditeljima koji žele naučiti više o sebi, napredovati i unaprijediti svoje roditeljske vještine.

“Željeli biste da su ovu knjigu pročitali vaši roditelji (nasreću, vi ste ju pročitali)” možete kupiti u knjižarama i v.b.z WEB SHOPU po akcijskoj cijeni od 69,30kn. Za tu cijenu se itekako isplati imati ovu knjigu na svojim policama jer nije jedna od onih koja se pročita i stavi sa strane, nego joj se uvijek možete vraćati, naučiti nešto novo i unaprijediti odgoj i roditeljske vještine.

Jeste li čitali? kakvi su vaši dojmovi?

Iva

PS. Zaprati me na društvenim mrežama:
FB stranica: Iva Zaimović
Instagram profil: @ivazaimovic

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)