Kutak za knjige

Razmrljane boje nevremena, Ena Rajić

Naklada: Alegria knjiga

Već neko vrijeme slušam podcaste, a audioknjiga je pravi prirodni nastavak moje zaljubljenosti u glasove ljudi koji stvaraju. Ima nešto posebno intimno kad slušate autora kako čita svoje djelo, svoje riječi. Malo sam se bojala kako će to izgledati, hoće li biti monotono, hoću li išta zapamtiti jer imam fotografsko pamćenje i najlakše mi je čitati pravu knjigu na papiru. Nisam imala razloga za strah.

Uz audioknjigu „Razmrljane boje nevremena“ naše Ene Rajić trebala bi dolaziti napomena koja glasi: “Ako planirate slušati ovu, zapravo, spoken word poeziju u šetnji, obavezno uzmite naočale i nabacite plašt nevidljivosti jer će vam oči suziti, osmijeh ozariti lice, kimat ćete glavom u prepoznavanju, u slaganju, zamišljeno ćete hodati i možda se sudariti ušavši u svijet o kojem Ena tako vješto pripovijeda.”

To se sve događalo meni, a nisam bila upozorena. I neka nisam. Iskreno sam bila uzbuđena u onoj pauzi između svake pjesme jer moj fotografski um nije vidio što ga iduće čeka. Veselila sam se kao maleno dijete jer me svaka iduća nije razočarala.

Ne znam koju pjesmu bih izdvojila jer svaka kao da je nadopunila onu prethodnu, slagale se rime, slagale se priče, a svaku sam ja nadopunila ponekom svojim misli, ponekim pitanjem, ponekim stajalištem, ponekim „ajme, i ja isto“, „e ovo mi je poznato“.

Slušajući Enu imala sam dojam kao da je tu ispred mene, poželjela sam s njom komentirati svaki tip osobnosti koji šaljivo opisuje, probleme koje izvlači iz bunara, reklo bi se, bez dvojbe i sumnje treba li zamišljeno biti zapisano, pa onda i izrečeno.

Ovo je prva knjiga koju sam poslušala, a ne pročitala, prva zbirka poezije za koju vjerujem da će se svidjeti i onima koji nisu “tipovi za pjesme”. Isto tako vjerujem, da sam ju čitala, pročitala bih je na potpuno drugačiji način. I zato mi je ovo toliko izvrsno zamišljeno i provedeno jer Ena kao da nam je dala i ono između redaka, nadodala nam je svoje osjećaje, boju svoga glasa koji je vješto preoblikovala ovisno o čemu se radi. Iskreno i poučno. S vjerom i mudrošću. Iskrenom znatiželjom i bez straha. Upravo onako kako Ena Rajić i inače to radi.

Ovo je audioknjiga kojoj ću se vraćati.

Zaprati me na društvenim mrežama:
FB stranica: Iva Zaimović
FB grupa: Mama nije samo mama
Instagram profil: @mamanijesamomama

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.