“Podržana u majčinstvu”
Prehrana u trudnoći, ali i postpartumu je svima jako važna, no često se trudnice i mame osjećaju izgubljeno u moru silnih savjeta i preporuka kako trebaju jesti i što znači pravilna prehrana. Zbog toga sam odlučila u projekt “Podržana u majčinstvu” ugostiti Mirnu Sentić. Ona je magistra nutricionizma i za sebe kaže da njeguje spoj nutricionizma i gastronomije. Osim toga, u zadnje vrijeme sebe opisuje kao fertility gurmana, ili da kažem gurmanicu. Osim toga, Mirna je mama, poduzetnica, supruga, prijateljica, tu je da podrži druge žene, trudnice i majke. A kako to radi, pročitaj u nastavku…
- Možeš li mi reći nešto više o sebi? Tko je sve Mirna, koje sve uloge njeguješ u svom životu i što sve radiš sa ženama, majkama, trudnicama?
Mirna je jedna slojevita osoba, darovita i u želji za služenjem i smislom kroz svaku sferu života – majčinstvo, partnerstvo i poduzetništvo. Veliki sam radoholik, ali kako sam starija shvaćam prednosti i nužnosti odmora te pravljenja kvalitetnih pauzi. Brige o sebi. Vjerujem da je tu ključ uspjeha, pa tako mogu balansirati sve ove uloge u kojima se pojavljujem. Također, dolazim iz brojne obitelji (6-ero djece) pa mi je važno imati dobre obiteljske odnose koji su temelj svih drugih odnosa. Najvažnije je služiti sebi i bližnjima, to je jedan korijenski sustav koji daje snagu za sve ostale društvene sfere.
2. Što radiš kao fertility gurman i od kud interes za to područje?
„Fertility“ gurman je usko područje mog rada sa ženama, a vezano je za podršku žene u prekoncepciji – prije samog začeća (u svrhu očuvanja reproduktivnog zdravlja); kao i podrška kroz trudnoću i postpartum. Najviše suosjećam s ženama koje imaju hormonalne disbalanse koji se reflektiraju na plodnost (pr. sindrom policističnih jajnika, endometrioza, Hashimotov tireoiditis). I sama sam s PCOS-om od tinejdžerskih dana, tako da zaista „osjećam“ težinu svakodnevice PCOS klijentica. Tako da je prekoncepcija kroz ciljanu suplementaciju i individualne jelovnike najuža niša djelovanja, a sve u svrhu očuvanja esencije zdravlja – menstrualnog ciklusa i hormonalne homeostaze. Plusić na testu, zdravorođena bebica, postpartum kroz nježnost i redovitost obroka trenuci su i prekrasne nagrade kroz zajednički rad.
3. S obzirom da si prvenstveno magistra nutricionizma, obraćaju li ti se za pomoć trudnice i mame? Ako da, vezano za što najviše?
Majke su često moje klijentice, rekla bih 70%. Primarno stižu u cilju da ih netko čuje i vidi, da budu razumljene, a onda radi olakšavanja svoje svakodnevice pripremanja hrane i kombiniranja obroka. Nebrojeno puta sam čula – „Da mi nije tog kuhanja, imala bih svo vrijeme ovog svijeta!“ ili „Imam osjećaj da sam u kuhinji po cijele božje dane“, „Stalno nešto čopam, nikako da kvalitetno pojedem.“
Razmišljati o hrani u kontekstu „obveza“ tijekom dana, vještina je i traži vrijeme i fokusiranost, pa i utreniranost. Hraniti se zdravo, postalo je dio lifestyle-a, a ja tu služim da osiguram praktičnost na djelu i ekonomsku ispativost. Jeftinije je 1x tjedno ići u nabavku, meal prepati i imati nakuhano par obroka, nego naručivati „zdrave“ obroke u formi gableca svakodnevno te jesti sendviče i pekarske proizvode ostalim obrocima.
4. Prehrana kod trudnica, reci nam kakva treba biti prema tvom mišljenju?
Apsolutno se slažem i potpisujem da bi prehrana trebala biti drugačija. U principu, žene su najmotiviranije u toj fazi života, kada njihovo tijelo doslovno služi kao tvornica energije i nutrijenata za novo stvorenje koje stiže. Idealno je da promjena životnih navika, uključujući prehranu, krene što ranije, u prekoncepciji u cilju prevencije nutritivnih deficita koji mogu biti nepovoljni za majku i bebu.

„Pojedi ono što trebaš, da bi jela ono što želiš.“
Neki od ključnih nutrijenata u prehrani na koje mislim su:
Folna kiselina (folat) – koji je nužno suplementirati par mjeseci prije začeća, a posebice ukoliko postoji MTHFR mutacija kod majke (nemogućnost aktivacije folne kiseline i iskorištenja). Deficit može dovesti do defekta neuralne cijevi kod bebe. U principu redovno je suplementirana i gotovo svaki je prenatalni kompleks ima, no važno je i prije krenuti, kao i u postpartumu.
Željezo – nakon provjere statusa, vidjeti kolike su zalihe željeza u krvi, a kolike na razini tkiva (UIBC; TIBC; feritin). Prevencija anemija kod trudnice, osigurat će manju vjerojatnost pojave žutice kod novorođenčadi kao i lakši oporavak majke u postpartumu. Djelovat će i na san kod mame i kod bebe, te na pojavu umora.
Vitamin D – važno korigirati status u slučaju nedostatka već u prekoncepciji, a bitno ga je imati kroz trudnoću dovoljno i u postpartumu jer jer sudjeluje u očuvanju imuniteta.
Probiotici – Novija istraživanja ukazuju na sposobnost migracije probiotika (dobrih bakterija) iz crijeva majke u crijeva bebe, za koje se smatralo donedavno da su sterilna. Redovna konzumacija vlakana u trudnoći, kao i konzumacija probiotičkih pripravaka i suplementacija napravit će razliku u imunitetu, kao i prihvaćanja određene hrane.
5. Na što trudnice trebaju posebno paziti u prehrani?
Osim navedenih izoliranih nutrijenata, važno je imati balans u prehrani. Što bi to značilo? To bi značilo – „Pojedi ono što trebaš, da bi jela ono što želiš“ i tako se stvara jedan prekrasan obrazac koji njeguje rutinu (disciplinu na početku); a onda dozvoljava slobodu i spontanost.
Imajte redovne obroke – 3 glavna i 1 međuobrok, nastojte osjetiti glad između obroka. To je zdravo, zbog adekvatnih glikemijskih odgovora. Nije zdravo stalno grickati i jesti po malo, a da vas ne vodi prirodni instikt (glad).
Jedite neprerađenu hranu, kuhajte si što više i obojajte svoje tanjure. Skloniji smo birati šarenu hranu, a to sugerira raznovrsnost nutrijenata, koje nam u ovoj fazi trebaju neizmjerno (kolin, lutein, pigmenti- karotenoidi, klorofili, ksantofili, likopeni, omege-3, vitamin D, E..)
Slastice i masnu hranu konzumirajte 10-15% u svojoj ukupnoj prehrani, napravite oko njih događaj i ljepotu živjelja balansa. Izvedite se na kavu i kolač; pođite na brunch s dragom osobom; u kino na kokice i chips ili pak na burger na nekom festivalu.
Al uz to ne zaboravite njegovati smijeh, uživanje i bivanje u tom trenutku, jer hrana nije samo fizička stvar. Hrani i dušu. Kad se duša smije, kalorije se ne broje – volim od milja reći. Balans postižete tako da budete redovite u tome da si pripremate obroke, redovito uzimate „pauzu“ od rutine i redovito ste fizički aktivne. To je balans prehrane trudnice. Također, moram napomenuti, da ukoliko postoji neka dijagnoza – gestacijski dijabetes, povećane žućne kiseline, povećan krvni tlak, da se prehrambene preporuke mijenjaju i individualiziraju.
Ne zaboravite njegovati smijeh, uživanje i bivanje u tom trenutku, jer hrana nije samo fizička stvar.
Hrani i dušu.
Kad se duša smije, kalorije se ne broje – volim od milja reći.

6. Prehrana u postpartumu – na što treba paziti?
Tijekom postpartuma fokus na oporavak i odmor, kako i fizički tako i kroz prehranu. Smisao postpartum prehrane je dati tijelu nutrijente koji mu nedostaju i povratiti mu snagu (kroz odmor i kvalitetne obroke) da cijeli i služi za: fizički oporavak tkiva (rana) i uspostavu dojenja.
Konkretno – krepki, topli obroci s puno željeza (zbog gubitka krvi); vlakana („mekšanje“ stolice zbog pristutnosti hemoroida), kolagena (oporavka tkiva i stvaranje novih); vitamina C i cinka, kao i obilna hidracija i puno energije (kalorija).
Puno više žena jede u oporavku nego kroz trudnoću, posebice ako govorimo o dojilji. Govorimo o 3 velika obroka i 3 – 4 međuobroka tijekom dana.
Vrsta hrane koja je idealna za to razdoblje: sporo kuhani obroci (temeljci, variva, meso u toću); jetrica na naglo, zeleno lisnato povrće, losos, riba općenito, hrana pakirana u polpetice i zalogajčiće (kao zdravi snackovi).
7. Kako prehrana utječe na naše cjelokupno zdravlje?
Prije svega hrana je informacija tijelu, koja bi trebala biti konzumirana u što „mirnijim“ uvijetima. Tek tada hrana, hrani naše tijelo i sustave. Misliti na svoj raspored obroka u danu kao dio obveza i brige za svoje tijelo preduvijet je za kvalitetan život. Nakon što steknete dobar „kostur“ prehrane, kreće pitanje – „a što da konzumiram da se ne ponavljam?“
Kreativnost također dolazi s „viškom“ vremena i treningom, ali i edukacijom. Iste namirnice možete upotrijebiti na pregršt načina. Primjer – pečena kokoš. 1. dan ona je glavno jelo s krumpirima i salatom, sutra dan je nakosana u woku s nekom žitaricom, treći dan je kao dio tortilje ili salate.
Recikliranje hrane je zaista ključan trenutak razumijevanja hrane. Što se skupina hrane tiče – primarno razmišljati o dostatnom unosu proteina (jaja, meso, riba, sirevi, amhunarke) na tanjuru i kroz dan kako bi osigurali adekvatnu sitost, onda razmišljati o unosu vlakana (povrće na tanjuru) kao i unosu ugljikohidrata (složenih – žitarica kuhanih, batat, škrobno povrće ili mahunarke).
8. Koji ti je najljepši dio posla/kojim izazovima kod klijenata se najviše voliš baviti?
Volim raditi s osobama koje su spremne raditi i poduzimati korake, pa i padati putem. Griješiti i vraćati se opet na „tračnice“. To najčešće srećem u radu sa ženama, posebice majkama, koje upoznaju i njeguju novu rutinu, ali primjerice bolest djeteta ili tjedni stres rezultiraju kaosom i u prehrani. Naučiti se kalibrirati, prihvatiti taj tjedan kao dio procesa promjene navika je zaista normalan i shvatiti da nema ideala, već samo osjećaja zadovoljstva dok nešto radimo.
Kao što sam već i navela – milestones-e uvijek slavimo; novu kilažu (traperice, garderobu); plusić na testu, urednu trudnoću, kvalitetan postpartum. Sve se treba proslaviti i osvijestiti kao velik korak u svom putu stvaranja prehrambenih navika/rutina.
9. I za kraj, jesam li nešto propustila? Kako žene mogu doći do tebe, gdje da te prate, kako ti se mogu javiti? Planiraš li nešto posebno u narednim mjesecima?
Bitno je rečeno. Vjerujem da će služiti i da će biti pitanja iza pročitanog, jer to znači da je motivacija već tu. Trenutno je Instagram moja oglasna ploča, gdje možete se javiti u DM ili putem maila – mirna.nutrigurman@gmail.com. Web će biti do kraja ljeta u pogonu i vjerujem da će biti izvor provjerenih informacija o prehrani žena.
Naredni mjeseci su mi uz klijente u 1:1 suradnjama, posvećeni festivalskim gostovanjima, gdje sam u ulozi gurmanice – gostujućeg predavača koji spaja znanja iz gastronomije i nutricionizma. Kulinarska akademija „Gastronomicom“ dodana je vrijednost mom radu i volim Michelin star razinu dovoditi u stvarnost. Vidimo se na nekom od festivala. Pratimo se!
Imaš li možda pitanja za Mirnu? Ako da, ostavi komentar ispod ovog intervjua ili mi pošalji mail na iva@zaimovic.com.hr.
P.S. Ovo nam je drugi intervju u sklopu projekta “Podržana u majčinstvu” pa te pozivam, ako si propustila prvi da mu se vratiš OVDJE.
Ostani u toku – OVDJE se prijavi u moju newsletter zajednicu divnih žena koje prve saznaju sve važne informacije, ostvaruju brojne pogodnosti i imaju mogućnost prve zauzeti ograničena mjesta u mojim uslugama. Samom prijavom dobivaš na poklon prvo pravilo mog Vodiča kroz majčinstvo, genijalno, zar ne?